Onderzoek : Als adoptanten van enkele graven van Amerikaanse militairen die ter aarde zijn gesteld op de Nederlands Amerikaanse Begraafplaats in Margraten, begrijpen en respecteren wij de behoefte om op onderzoek uit te gaan naar het leven van de soldaten in een graf ver van hun thuisland. Het zorg dragen voor een persoon die gestorven is in een verschrikkelijke oorlog die de vrijheid terugbracht naar miljoenen mensen, is een respectabele geste, maar deze geste veronderstelt ook een aantal verantwoordelijkheden. Een van deze verantwoordelijkheden is het respecteren van de privacy van anderen. Het recht op privacy is een van de de hedendaagse rechten beschermd door de wet. Het is tevens een van de onderscheidende verworvenheden van een (Europese) democratische samenleving waarvoor deze jonge soldaten decennia geleden hun leven hebben gelaten.

The American Battle Monuments Commission (ABMC) (Engelstalig) Een onafhankelijke commissie van de uitvoerende tak van de Federale Overheid van de VS. Deze is verantwoordelijk voor : het gedenken van de diensten van de Amerikaanse strijdmachten vanaf 6 april 1917; het ontwerpen, bouwen, organiseren en onderhouden van permanente Amerikaanse begraafplaatsen in het buitenland; het beheren van het ontwerpen en bouwen van Amerikaanse militaire monumenten en grafstenen in het buitenland door Amerikaanse burgers en organisaties, zowel publiek als privaat.

Akkers van Margraten : In dit mondeling geschiedenis project (oral history) wordt geprobeerd een volledig beeld te krijgen van wat de aanleg van de Amerikaanse begraafplaats betekende voor de inwoners van Margraten en omgeving. Veranderde dit het dagelijks leven, en zo ja, hoe? Het vastleggen van verhalen (desgewenst in het Limburgs dialect) hierover biedt een unieke kans deze geschiedenis voor toekomstige generaties te behouden.

Find a Grave (Engelstalig) Vindt het graf van voorouders, creatie van virtuele gedenkingen, voeg virtuele bloemen toe en ook een boodschap voor de gestorvene, etc.

Find a Grave ; the International Wargraves Photography Project (IWPP) (Engelstalig) Doel : het fotograferen van grafstenen van mannen en vrouwen die hun alles gegeven hebben voor hun land, onafhankelijk van nationaliteit of geografische ligging. De creatie van te aarde bestellingen met gebruik van gevarieerde documentatiebronnen ten behoeve van deze personen en het presenteren hiervan op het internet. Het vormen van een beeld in visuele vorm van de effecten van oorlogsvoering voor toekomstige generaties, ter illustratie van het leed en het verlies dat gepaard gaat met oorlogvoering. Vrijwilligers worden vriendelijk uitgenodigd om hun bijdrage te leveren aan dit project.

Forum : adoptiegraven : een website geinitieerd door jonge adoptant Sebastiaan Vonk, de focus ligt op een forum over het adopteren van graven op verscheidene (amerikaanse) militaire begraafplaatsen in Europa, met vele boeiende onderwerpen gerelateerd aan de traditie van het adopteren. U kunt hulp vragen voor uw eigen onderzoek en u kan contact zoeken met andere adoptanten. De website is niet gelieerd aan de Stichting Adoptie Graven Amerikaanse Begraafplaats Margraten.

National Archives and Records Administration (NARA) (Engelstalig) Een onafhankelijke federale commissie, welke Amerika's nationale gegevensbeheerder is. De missie van de NARA is het garanderen van een gemakkelijke toegang tot essentiele bewijsstukken welke de rechten van Amerikaanse burgers, de handelingen van overheidsfunctionarissen en de Amerikaanse ervaring van de geschiedenis documenteren.

National WWII Memorial (Washington DC) (Engelstalig) Het Tweede Wereldoorlog Monument eert de 16 miljoen miliairen die gediend hebben, de meer dan 400.000 die gesneuveld zijn, en al diegenen die de oorlogsinspanningen aan het thuisfront ondersteund hebben. Symbolisch voor deze invloedrijke gebeurtenis in de 20e eeuw, is het monument een eerbetoon aan de geest, de opoffering en toewijding van de Amerikaanse burgers. De Tweede Wereldoorlog is de enige gebeurtenis die herdacht wordt in het centrale gedeelte van het monument.

U.S. Army Military History Institute ( USAMHI ) (Engelstalig) Het USAMHI is een instituut gelieerd aan het Amerikaanse Militaire Erfgoed en Leer Centrum. De missie is het bewaren van de militaire geschiedenis en het zeker stellen van toegang tot historische onderzoeksdocumenten. Het Instituut dient als belangrijke voorziening waar onderzoekers militaire geschiedenis kunnen bestuderen.

 

Gedenking:

Adoptiegraven uit Nederland : een respectvolle website onderhouden door Arjan and Wendy Lensink, ter gedenking van enkele van de militairen, begraven op de Nederlands Amerikaanse Begraafplaats te Margraten.

American WWII Orphans Network (AWON): (Engelstalig) een uitstekende website van en door een uitgebreid netwerk van zonen en dochters, andere familieleden of vrienden van een soldaat, zeeman of piloot, die gedood, vermist of gestorven zijn terwijl zij in actieve dienst waren tijdens de 2e Wereldoorlog.

Freedom Is Not Free ; Allied WWII Casualties in The Netherlands Remembered: (Engelstalig) Fallen But Not Forgotten werkt samen met deze mooie website, onderhouden door Stevin Oudshoorn. Het is een gedetailleerde en uitgebreide website, opgedragen aan de levens van de mannen en vrouwen van de geallieerde legers tijdens de 2e Wereldoorlog en wiens leven verloren ging in Nederland dan wel aan degenen die ter aarde zijn gesteld in Nederlandse bodem.

In Honored Glory: (Engelstalig) Fallen But Not Forgotten werkt in nauwe samenwerking met deze eervolle en mooie website, onderhouden door Peter Heckmanns, en opgedragen aan het in leven houden van de verhalen van degenen die begraven zijn of herdacht worden op de Begraafplaats van Henri-Chapelle in Belgie. In Honored Glory bevat ruime informatie over de begraafplaats , de soldaten, de eenheden, geschiedenis, kaarten, foto's en weblinks.

In Proud Remembrance: (Engelstalig) een uitstekende website opgedragen aan het zoveel als mogelijk verzamelen van de verhalen van degenen die hun leven gegeven hebben voor anderen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De website wordt onderhouden door Dhr. Kevin D. Klump. De website bevat veel verhalen, afbeeldingen, informatie en links.

Remembermuseum: Een geweldig museum gerund door Marcel and Mathilde Schmetz. Rondleidingen zijn in het Frans, Nederlands, Duits, Engels en Waals. De meeste artifacten werden achtergelaten op de boerderij van de ouders van Marcel Schmetz door de Amerikaanse 1e Infanterie divisie. De overige items werden geschonken door WO2 veteranen. Het is een museum met een menselijke dimensie, een zeer hartelijk welkom, originele opzet en eenvoud, alsmede vele verhalen van WO2 veteranen. Het museum wil de dankbaarheid uitdrukken voor de vele G.I.'s die naar Europa kwamen, met gevaar voor eigen leven, om ons onze vrijheid terug te geven.

Our Allied Heroes : een heel mooie website onderhouden door de jonge adoptant Wesley Haex, herinneringen oproepend aan de levens van soldaten begraven op de Margratense militaire begraafplaats. Wesley vertelt van zijn eigen ervaring als adoptant.

Soldiers of Freedom : (Engelstalig en Nederlandstalig) Een hele mooie website, onderhouden door Jean Vijgen en opgedragen aan de verhalen van de soldaten begraven op de begraafplaatsen in Margraten en Henri-Chapelle. Een website met een persoonlijk karakter.

Victims of Victory : een pakkende website van enkele van onze jongste adoptanten Jeffrey en Kevin Aarts, bijgestaan door hun vader Pim, als eerbetoon aan de Amerikaanse bevrijders wiens graven Jeffrey, Kevin en hun vader geadopteerd hebben. Met verhalen, foto's, banners, geluiden en interessante links.

WWII Stories In Their Own Words: (Engelstalig) een uitstekende website toegewijd aan het verzamelen en behouden van zo veel mogelijk verhalen van veteranen als mogelijk. De website wordt onderhouden door Joseph L. Richard. De website bevat veel verhalen, foto's en weblinks.

 

Military Units:

7th Armored Division Association (Engelstalig) een gedetailleerde website over de 7th Armored Division (The Lucky Seventh), met verslagen en soortgelijke historische documenten, artikelen, foto’s, bookreferenties en vele andere overzichten van verhalen, roosters, monumenten etc.

8th Armored Division Association (Engelstalig) een uitstekende website van de 8th Armored Division (Thundering Herd). De website publiceert de geschiedenis van de divisie, verslagen, onderscheidingen, compagnie roosters , compagnie foto''s, boeken en verhalen, verzoeken voor info, etc.

17th Airborne Division (Engelstalig) een uitgebreide set van webpagina's opgedragen aan de 17th Airborne Division (Thunder from Heaven) met historische overzichten, foto's, compagnie roosters, artikelen en boekreferenties.
30th Infantry Division Association (Engelstalig) een mooie website van de 30th Infantry Division (Old Hickory) met historische feiten, per eenheid, overzichten, verslagen van het leven in de 30th Infantry, geschreven door de veteranen zelf, of door hun familieleden, welinks, fotos, etc.
76th Infantry Division Association (Engelstalig) een mooie en uitgebreide website opgedragen aan de 76th Infantry Division (Onaway Division) met de verhalen van de eenheden, persoonlijke verhalen, foto's, artikelen, weblinks and boekreferenties.
83rd Infantry Division - Brothers in Arms (Engelstalig) een mooie website, onderhouden door Dave Curry en opgedragen aan de 83rd Division (Thunderbolt Division) met (persoonlijke) verhalen, foto's, kaarten, weblinks and boekreferenties en een 83rd Division "Thunderbolt" Message Board, waar persone die een graf geadopteerd hebben van soldaten van de 83rd Division een verzoek kunnen plaatsen voor informatie.
100th Bomb Group Foundation (Engelstalig) een uitstekende en veelomvattende website opgedragen aan de 100th Bomb Group Heavy (the Bloody Hundredth) met Squadron historie, persoonlijke verhalen, fotos, gerelateerde artikelen, weblinks, boek referenties, bemanningen, begraafplaatsen en forum.
368th Fighter Group Association (Engelstalig) een uitstekende website over de 368th Fighter Group ("nulli secundus" - "voor niemand onderdoend") met een 368th Boek Project, geschiedenis per squadron, tijdlijnen, verenigingsnieuws en reunies, 'een gesneuvelde strijdmakker'-pagina, authentiek filmmateriaal vanuit de cockpit, galerij met beschilderingen van de vliegtuigen, etc.
506th Parachute Infantry Regiment, E-Company een uitstekende en veelomvattende website van en over de mannen die dienden bij de ´Easy Company´. Doelstellingen zijn: Het eren van de doden waar en hoe dat ook maar kan, Bezoeken van hospitaals en revalidatiecentra voor gewonde soldaten en veteranen, Het toelichten aan iedereen die luisteren wil waarom zij gevochten hebben en dat vrijheid niet vrijblijvend is, Organiseren van jaarlijkse reunies.
508th Parachute Infantry Regiment Association (Engelstalig) een uitstekende en veelomvattende website opgedragen aan de 508th Parachute Infantry Regiment (de Red Devils) van de 82nd Airborne Division (All American Division) met historische verhalen, persoonlijke verhalen, foto's, gerelateerde artikelen, links, boek referenties, videos en meer.
446th Bomb Group (Engelstalig) Deze mooie website behandeld de historie van de 446th, en bevat verhalen geschreven door de veteranen zelf en een gedenkpagina voor de meer dan 500 vliegeniers wiens vlucht nooit eindigde. Met foto's, roosters, weblinks etc.

 

WO2 gerelateerde websites

Band Of Brothers : een website onderhouden door Ronald Stassen, gewijd aan de geallieerde paratroopers van de tweede wereldoorlog. Een uitstekende website met een grote hoeveelheid aan informatie over dit onderwerp.
Don Wolff : he's one of the heroes : (Engelstalig) een website onderhouden door Stefan van den Broek, met WO2 foto's, biografie en verhalen van Cpl. Don Wolff, die gediend heeft bij de HQ Company, 80e Tank Batallion, 8th Armored Division.
Marketgarden.com, the Digital Monument : een veelomvattende website, met 5 online databases met meer dan 4200 persoonlijke KIA bestanden, meer dan 5000 foto's, kaarten & animaties, veteranen verslagen en meer.
Stichting Informatie WereldOorlog Twee (STIWOT) : Is een vrijwilligersorganisatie die de kennis van de tweede wereldoorlog bevordert, dit hoofdzakelijk door het opzetten, onderhouden en updaten van websites. Daarnaast organiseert zij nog diverse andere activiteiten.
The United States XIX Corps website : een omvattende website over het US XIX Legercorps en haar vorderingen door Frankrijk, Belgie, Nederland en Duitsland in 1944 - 1945, met informatie over insignes, gevechts chronologie, beschrijvingen van eenheden, Erelijst, kaarten, rangen, voertuigen en begraafplaatsen.. Met speciale aandacht voor het Purple Heart Medal Memorial Plaque project.
Tweedewereldoorlog-nederland.startpagina : een (Nederlandse) zoek portal met betrekking tot de tweede wereldoorlog, met een overvloed aan interessante links.